اصول ایمنی در آشپزخانه

گاهی اوقات در خانه حوادثی اتفاق میافتد که متاسفانه ممکن است آسیبهای جدی به ما برسانند. خوشبختانه در اغلب مواقع پیشگیری ازاین حوادث و اتفاقات با رعایت چند نکته ساده امکان پذیر است.
در اینجا چند نکته و توصیه که با رعایت آنها میتوان از بروز این حوادث جلوگیری کرد را با هم مرور می کنیم.
* هر چند وقت یکبار پیچ دسته قابلمه ها ، ماهی تابه و زودپز را سفت کنید. در صورت شل بودن پیچ دستهها، ممکن است هنگام حمل قابلمه غذای داغ از دست شما رها شود و خطر سوختگی و آسیبدیدگی به وجود بیاید.
* هیچ وقت درب زودپز را قبل از پایین آمدن سوپاپ باز نکنید. اگر درب زودپز نیاز به تعمیر داشت، سریعا آن را تعمیر کنید و تا قبل از آن، از زودپز استفاده نکنید.
* سوپاپ اطمینان درب زودپز را همیشه به دقت شسته و از نظر مسدود نبودن به طور مرتب بررسی کنید .
* کف آشپزخانه را همیشه تمیز و خشک نگهدارید . هر وقت مواد غذایی یا آب روی زمین یا سطوح دیگر آشپزخانه ریخت، سریع آن را برداشته و محل را به دقت تمیز کنید. خیس بودن کف آشپزخانه باعث لیز خوردن و افتادن می شود. ضمن اینکه رطوبت و مواد غذایی مورد علاقه حشرات و جوندگان است و بهتر است همیشه کف آشپزخانه را خشک نگه داشت .
* گاهی اوقات به دلیل نداشتن دسترسی کافی هنگام برداشتن اشیاء، آنها از روی کابینت یا از ارتفاع سقوط کرده و باعث ایجاد جراحت، شکستگی و آسیبدیدگی در ناحیه سر و صورت یا دستها و پاها میشود. هنگام برداشتن ابزار و وسایل از جایی که بهراحتی به آن دسترسی ندارید، مانند طبقههای بالای کابینت از یک چهارپایه یا نردبان مخصوص استفاده کنید.
* در انتخاب نردبان یا چهارپایهای که برای برداشتن اشیاء از آن استفاده میکنید، دقت کنید و از نردبان و چهار پایه مناسب استفاده کنید. گاهی اوقات استفاده از نردبان نامناسب باعث باعث ایجاد حوادثی مانند شکستگی و ضربدیدگی میشود. مطمئن شوید چهارپایه یا نردبان تحمل وزن شما را داشته باشد و قبل از بالا رفتن از نردبان ضامن و قفل ایمنی آن را ببندید. بعد از برداشتن شیء مورد نظر از کسی بخواهید شیء را از شما گرفته و در پایین آمدن به شما کمک کند.
* یک مشکل دیگر ترک خوردن و شکستن ظروف شیشهای است که به خصوص در فصول سرد بیشتر اتفاق میافتد. چون در فصلهای سرد، هم هوا سردتر است و هم ما بیشتر از آب گرم استفاده میکنیم. برای پیشگیری از وقوع این اتفاق از ظروف با کیفیت استفاده کنید. به یکباره آب جوش و غذای داغ را در ظروف نریزید و این کار را با احتیاط بیشتری انجام دهید.
* ظروف شیشهای و شکستنی که ترک خوردهاند یا قسمتی از آن شکسته یا به اصطلاح لبپر شده است را دور بیندازید. استفاده از لیوانها و استکانهای ترکدار و لبپر، خیلی مواقع باعث ایجاد جراحت و آسیب میشود.
* ابزار و وسایل تیز و برنده مانند چاقوها و ساطور را همیشه تیز نگهدارید و آنها را در جایی مناسب و دور از دسترس بچه ها نگهداری کنید.
* کلیه وسایل و لوازم برقی مانند پلوپز، آبمیوهگیری و چرخ گوشت را بهطور مرتب از نظر ایمنی برق بررسی کنید. مراقب باشید سیم ها سالم و بدون نقص باشند. در صورت وجود پارگی و فرسودگی سیمها را تعویض کنید. بدنه و سایر قسمتهای این وسایل را همیشه تمیز نگه دارید و مراقب باشید در معرض رطوبت قرار نگیرند. زمانی که از آنها استفاده نمیکنید آنها را از برق بکشید.
* هنگام روشن کردن شعله اجاق گاز ابتدا کبریت یا فندک را روشن کنید و سپس پیچ گاز را باز کنید. با رعایت همین نکته کوچک و ساده میتوانید از بسیاری از آتشسوزیها پیشگیری کنید.
* گوشههای تیز و برنده درب کابینت و سینک ظرف شویی گاهی اوقات باعث ایجاد زخم، پارگی و آسیبدیدگی دستها میشود. این نقاط تیز و گوشههای برنده را شناسایی کرده و در اولین فرست با استفاده از چسب پارچه ای یا پشم شیشه بپوشانید.
* هنگام استفاده از مواد ضدعفونیکننده و جرمگیر از ماسک تنفسی و دستکش استفاده کنید. پنجرهها را باز بگذارید تا هوا جریان پیدا کند و تهویه مناسب انجام شود. کار با مواد شیمیایی و محرک در فضای بسته و بدون تهویه ممکن است باعث ایجاد مسمومیت و تحریکات شدید تنفسی شود.
آشپزخانه ایمن چه خصوصیاتی دارد؟
روشنایی
1- روشنایی سقفی، نور زیادی برای کل محیط به وجود میآورد.2- لازم است نور پیشخوان مستقیماً از بالای آن بتابد و بهتر است طبقات کابینت، قفسه و گنجهها نیز نور داشته باشند.
ظروف آشپزی
1- ظروف پختوپز بهتر است از جنس شیشه (کریستال)، استیل ضد زنگ، چدن یا سفال باشد و نباید از پوشش تفلون یا سایر پوششهای پلاستیکی نچسب باشد.
2- ظروف سفالی با نقش و نگار، فقط برای تزئینات استفاده شوند.
3- لیوانهای مخصوص نوشیدنیهای داغ باید از جنس شیشه باشند و نباید از جنس پلاستیک باشند.
4- ظروف مخصوص ماکروویو و ذخیره غذا باید از جنس شیشه باشند و نباید از جنس پلاستیک باشند.
تهویه
1- حداقل باید یک پنجره (و ترجیحاً دو پنجره) در آشپزخانه وجود داشته باشد.
2- برای تهویه هوا باید فن خروجی وجود داشته باشد و جهت آن مستقیماً به سمت بیرون باشد.
3- فن خروجی و فیلتر آن باید از گرد و غبار و چربی تمیز باشد.
وسایل بزرگ
1- اجاق گاز باید دارای جرقة سوزنی باشد و نباید شمعک داشته باشد. 2- نوک شعلههای اجاق گاز باید آبی باشد و نباید زردرنگ بسوزد.
3- درب ماکروویو باید کاملاً کیپ باشد.
4- اجاق گاز خودبهخود تمیز نمیشود و باید آن را مرتب تمیز کرد.
کفپوشها
1- کفپوشها باید کمی خاصیت نرم و ارتجاعی داشته باشند تا از صدمات ناشی از افتادن جلوگیری کنند.
2- کفپوشها نباید از جنس پلاستیک باشند.
3- کفپوشها باید از جنس مواد طبیعی مثل چوب سخت، لینولئوم اصل، چوبپنبه یا بامبو (نوعی خیزران) باشند و نباید از جنس پلاستیک یا موکت دیواری باشند.
4- کفپوشها نباید لغزنده باشند و باید به آسانی تمیز شوند.
پیشخوان
1- تمام سطوح باید سخت و صاف و هموار، با اتصالات عایقکاری و آببندیشده و خوب باشند تا از نفوذ رطوبت و غذا از درزها، به علت گرفتگی لولههای فاضلاب، جلوگیری کنند.
2- تمام اتصالات باید در امتداد پیشخوان و به خوبی عایقبندی و آببندی شده باشند و هیچ اثری از خیس شدن و ترشحات آب در آنها وجود نداشته باشد.
3- عایقبندی دور تا دور سینک ظرفشویی باید سالم باشد.
4- سطوح مربوط به اجاق گاز باید از مقاومت حرارتی بالایی برخوردار باشند.
5- وسایل الکتریکی یا برقی باید به مدارهای قطعکننده تجهیز شده باشند تا در صورت بروز اشکال، جریان برق را قطع کنند.
6- پریزهای برق پیشخوان باید در مواقع عدم استفاده بسته شوند.
نکات ایمنی
1- قفسه مخصوص مواد شوینده و پاککننده در فضای مناسبی قرار گیرد و به راحتی قفل و نگهداری شود.
2- مواد شوینده و پاککننده را نباید در زیر سینک ظرفشویی یا کابینت یا کشو یا در دسترس بچهها و حیوانات خانگی قرار داد.
سلام.
از توصیه ها ممنون.
همین ها اگه رعایت نشه فاجعه بار هستن.
چه آسیبی که به جسم می زنن و چه آسیبی که به اموال میزنن.
ممنون.
بله درست می فرمایین
خواهش میکنم
با تشکر فراوان