آشپزخانه ایمن چه خصوصیاتی دارد؟(اصول ایمنی در آشپزخانه)

اصول ایمنی در آشپزخانه  

گاهی اوقات در خانه حوادثی اتفاق می‌افتد که متاسفانه ممکن است آسیب‌های جدی به ما برسانند. خوشبختانه در اغلب مواقع پیشگیری ازاین حوادث و اتفاقات با رعایت چند نکته ساده امکان پذیر است. 


در اینجا چند نکته و توصیه که با رعایت آنها می‌توان از بروز این حوادث جلوگیری کرد را با هم مرور می کنیم. 


*‌ هر چند وقت یک‌بار پیچ دسته قابلمه ها ، ماهی تابه و زودپز را سفت کنید. در صورت شل بودن پیچ دسته‌ها، ممکن است هنگام حمل قابلمه غذای داغ از دست شما رها شود و خطر سوختگی و آسیب‌دیدگی به وجود بیاید. 

* هیچ وقت درب زودپز را قبل از پایین آمدن سوپاپ باز نکنید. اگر درب زودپز نیاز به تعمیر داشت، سریعا آن را تعمیر کنید و تا قبل از آن، از زودپز استفاده نکنید. 

* سوپاپ اطمینان درب زودپز را همیشه به دقت شسته و از نظر مسدود نبودن به طور مرتب بررسی کنید . 

* کف آشپزخانه را همیشه تمیز و خشک نگهدارید . هر وقت مواد غذایی یا آب روی زمین یا سطوح دیگر آشپزخانه ریخت، سریع آن را برداشته و محل را به دقت تمیز کنید. خیس بودن کف آشپزخانه باعث لیز خوردن و افتادن می شود. ضمن اینکه رطوبت و مواد غذایی مورد علاقه حشرات و جوندگان است و بهتر است همیشه کف آشپزخانه را خشک نگه داشت . 

* گاهی اوقات به دلیل نداشتن دسترسی کافی هنگام برداشتن اشیاء، آنها از روی کابینت یا از ارتفاع سقوط کرده و باعث ایجاد جراحت، شکستگی و آسیب‌دیدگی در ناحیه سر و صورت یا دست‌ها و پاها می‌شود. هنگام برداشتن ابزار و وسایل از جایی که به‌راحتی به آن دسترسی ندارید، مانند طبقه‌های بالای کابینت از یک چهارپایه یا نردبان مخصوص استفاده کنید. 

* در انتخاب نردبان یا چهارپایه‌ای که برای برداشتن اشیاء از آن استفاده می‌کنید، دقت کنید و از نردبان و چهار پایه مناسب استفاده کنید. گاهی اوقات استفاده از نردبان نامناسب باعث باعث ایجاد حوادثی مانند شکستگی و ضرب‌دیدگی می‌شود. مطمئن شوید چهارپایه یا نردبان تحمل وزن شما را داشته باشد و قبل از بالا رفتن از نردبان ضامن و قفل ایمنی آن را ببندید. بعد از برداشتن شیء مورد نظر از کسی بخواهید شیء را از شما گرفته و در پایین آمدن به شما کمک کند. 

* یک مشکل دیگر ترک خوردن و شکستن ظروف شیشه‌ای است که به خصوص در فصول سرد بیشتر اتفاق می‌افتد. چون در فصل‌های سرد، هم هوا سردتر است و هم ما بیشتر از آب گرم استفاده می‌کنیم. برای پیشگیری از وقوع این اتفاق از ظروف با کیفیت استفاده کنید. به یکباره آب جوش و غذای داغ را در ظروف نریزید و این کار را با احتیاط بیشتری انجام دهید. 

* ظروف شیشه‌ای و شکستنی که ترک خورده‌اند یا قسمتی از آن شکسته یا به اصطلاح لب‌پر شده است را دور بیندازید. استفاده از لیوان‌ها و استکان‌های ترک‌دار و لب‌پر، خیلی مواقع باعث ایجاد جراحت و آسیب می‌شود. 

* ابزار و وسایل تیز و برنده مانند چاقوها و ساطور را همیشه تیز نگهدارید و آنها را در جایی مناسب و دور از دسترس بچه ها نگهداری کنید. 

* کلیه وسایل و لوازم برقی مانند پلوپز، آبمیوه‌گیری و چرخ گوشت را به‌طور مرتب از نظر ایمنی برق بررسی کنید. مراقب باشید سیم ها سالم و بدون نقص باشند. در صورت وجود پارگی و فرسودگی سیم‌ها را تعویض کنید. بدنه و سایر قسمت‌های این وسایل را همیشه تمیز نگه دارید و مراقب باشید در معرض رطوبت قرار نگیرند. زمانی که از آنها استفاده نمی‌کنید آنها را از برق بکشید. 

* هنگام روشن کردن شعله اجاق گاز ابتدا کبریت یا فندک را روشن کنید و سپس پیچ گاز را باز کنید. با رعایت همین نکته کوچک و ساده می‌توانید از بسیاری از آتش‌سوزی‌ها پیشگیری کنید. 

* گوشه‌های تیز و برنده درب کابینت و سینک ظرف شویی گاهی اوقات باعث ایجاد زخم، پارگی و آسیب‌دیدگی دست‌ها می‌شود. این نقاط تیز و گوشه‌های برنده را شناسایی کرده و در اولین فرست با استفاده از چسب پارچه ای یا پشم شیشه بپوشانید. 

* هنگام استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده و جرم‌گیر از ماسک تنفسی و دستکش استفاده کنید. پنجره‌ها را باز بگذارید تا هوا جریان پیدا کند و تهویه مناسب انجام شود. کار با مواد شیمیایی و محرک در فضای بسته و بدون تهویه ممکن است باعث ایجاد مسمومیت و تحریکات شدید تنفسی شود.‌

آشپزخانه ایمن چه خصوصیاتی دارد؟


روشنایی
1- روشنایی سقفی، نور زیادی برای کل محیط به وجود می‌آورد.2- لازم است نور پیشخوان مستقیماً از بالای آن بتابد و بهتر است طبقات کابینت، قفسه و گنجه‌ها نیز نور داشته باشند. 

ظروف آشپزی
1- ظروف پخت‌وپز بهتر است از جنس شیشه (کریستال)، استیل ضد زنگ، چدن یا سفال باشد و نباید از پوشش تفلون یا سایر پوشش‌های پلاستیکی نچسب باشد. 
2- ظروف سفالی با نقش و نگار، فقط برای تزئینات استفاده شوند. 
3- لیوان‌های مخصوص نوشیدنی‌های داغ باید از جنس شیشه باشند و نباید از جنس پلاستیک باشند. 
4- ظروف مخصوص ماکروویو و ذخیره غذا باید از جنس شیشه باشند و نباید از جنس پلاستیک باشند. 

تهویه 
1- حداقل باید یک پنجره (و ترجیحاً دو پنجره) در آشپزخانه وجود داشته باشد. 
2- برای تهویه هوا باید فن خروجی وجود داشته باشد و جهت آن مستقیماً به سمت بیرون باشد. 
3- فن خروجی و فیلتر آن باید از گرد و غبار و چربی تمیز باشد. 

وسایل بزرگ
1- اجاق گاز باید دارای جرقة سوزنی باشد و نباید شمعک داشته باشد. 2- نوک شعله‌های اجاق گاز باید آبی باشد و نباید زردرنگ بسوزد. 
3- درب ماکروویو باید کاملاً کیپ باشد. 
4- اجاق گاز خودبه‌خود تمیز نمی‌شود و باید آن را مرتب تمیز کرد. 

کف‌پوش‌ها
1- کف‌پوش‌ها باید کمی خاصیت نرم و ارتجاعی داشته باشند تا از صدمات ناشی از افتادن جلوگیری کنند. 
2- کف‌پوش‌ها نباید از جنس پلاستیک باشند. 
3- کف‌پوش‌ها باید از جنس مواد طبیعی مثل چوب سخت، لینولئوم اصل، چوب‌پنبه یا بامبو (نوعی خیزران) باشند و نباید از جنس پلاستیک یا موکت دیواری باشند. 
4- کف‌پوش‌ها نباید لغزنده باشند و باید به آسانی تمیز شوند. 

پیشخوان
1- تمام سطوح باید سخت و صاف و هموار، با اتصالات عایق‌کاری و آب‌بندی‌شده و خوب باشند تا از نفوذ رطوبت و غذا از درزها، به علت گرفتگی لوله‌های فاضلاب، جلوگیری کنند. 
2- تمام اتصالات باید در امتداد پیشخوان و به خوبی عایق‌بندی و آب‌بندی شده باشند و هیچ اثری از خیس شدن و ترشحات آب در آن‌ها وجود نداشته باشد. 
3- عایق‌بندی دور تا دور سینک ظرف‌شویی باید سالم باشد. 
4- سطوح مربوط به اجاق گاز باید از مقاومت حرارتی بالایی برخوردار باشند. 
5- وسایل الکتریکی یا برقی باید به مدارهای قطع‌کننده تجهیز شده باشند تا در صورت بروز اشکال، جریان برق را قطع کنند. 
6- پریزهای برق پیشخوان باید در مواقع عدم استفاده بسته شوند. 

نکات ایمنی
1- قفسه مخصوص مواد شوینده و پاک‌کننده در فضای مناسبی قرار گیرد و به راحتی قفل و نگهداری شود. 
2- مواد شوینده و پاک‌کننده را نباید در زیر سینک ظرف‌شویی یا کابینت یا کشو یا در دسترس بچه‌ها و حیوانات خانگی قرار داد.

نظرات 2 + ارسال نظر
زهرا دوشنبه 13 اردیبهشت‌ماه سال 1389 ساعت 07:49 ب.ظ

سلام.
از توصیه ها ممنون.
همین ها اگه رعایت نشه فاجعه بار هستن.
چه آسیبی که به جسم می زنن و چه آسیبی که به اموال میزنن.
ممنون.

بله درست می فرمایین
خواهش میکنم

لیژیا جمعه 14 آبان‌ماه سال 1389 ساعت 09:52 ب.ظ

با تشکر فراوان

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد